“Ik blijf mij overal gewoon lekker mee bemoeien”, zegt Jan Voshol met een knipoog. Hij heeft net uitgelegd dat hij de aandelen van zijn bedrijf in Nederland vorig jaar heeft overgedragen aan zoon Wilco en schoonzoon Lennert.

Daarmee staan beide heren officieel nu aan het roer bij Voshol Warmte- en Elektrotechniek in Bleiswijk. Maar wie denkt dat Jan dus stopt, heeft het mis. “Ik ben voorlopig nog niet klaar, maar Wilco en Lennert zullen meer op de voorgrond gaan treden dan zij nu al deden.”

Voor de buitenwereld mag de bedrijfsoverdracht dan een nieuwtje zijn, intern was het al even bekend. “Alweer zeven jaar geleden ben ik na gaan denken over een stapje terugzetten”, vertelt Jan. “Ik ben in januari 64 geworden en hoewel ik nog niet van stoppen wil weten, vond ik het belangrijk dat proces goed en geleidelijk te laten verlopen. Afgelopen zomer is de aandelenoverdracht officieel afgerond.”

‘Zoontje van de baas’
Daarmee krijgen zoon Wilco Voshol en schoonzoon Lennert Bredemeijer het roer in handen. “Maar het lijkt mij niet meer dan logisch dat mijn vader ook mee blijft denken als er zaken besloten moeten worden”, vertelt Wilco. Hij kwam als 13-jarig broekie in het bedrijf van zijn vader te werken als vakantiekracht. “Lekker met mijn handen bezig zijn, dat doe ik nog steeds graag. Maar bij mijn vader in dienst, dat wilde ik eerst helemaal niet.”

Toch kwam het zover, toen Wilco besloot als elektromonteur aan de slag te gaan. “Vanaf dat moment ben ik niet meer weggegaan. Uiteraard ben ik ‘uitgetest’ door het personeel als ‘zoontje van’. Dat hoort erbij, maar ik heb het volgens mij goed doorstaan.”

Nieuw pand
In 2005 kwam ook Lennert op de loonlijst bij schoonvader Jan. “Eigenlijk vanaf het moment dat wij overgingen naar het nieuwe pand”, zo halen de drie mannen herinneringen op. “Ja, op een gegeven moment werd het oude pand te klein”, vertelt Jan die zijn carrière in 1980 begon bij de Gebroeders Van Wijk. Het bedrijf was een van de eersten die warmte in kassen met destijds nog plat glas bracht.

Toen bij de gebroeders de focus kwam te liggen op utiliteit, stapte Jan in 1995 bij de kasverwarmingstak in en nam hij vijftig procent van de aandelen over. In 1999 werd dat zelfs honderd procent, waarmee Voshol Warmte- en Elektrotechniek geboren werd.

Durven
De volgende stap, na verhuizing naar een groter pand, was een stap over de grote plas. In Canada werd in 2010 met J&V Energy Solutions een dochterbedrijf opgezet. Stapje voor stapje is het bedrijf daar uitgebouwd. Dat ging niet vanzelf. “Sterker nog,”, vertelt Jan, “als ik destijds had geweten hoeveel moeite al die andere regels mij zouden gaan kosten, had ik het niet gedaan. Maar ondernemen, dat is ook risico’s nemen en in het diepe durven springen.”

 

Lennert, Jan en Wilco op HortiContact dit jaar

Anno 2020 kan Voshol niet meer zonder Canada, weten de drie mannen. Maar dat geldt ook voor vrijwel alle andere Nederlandse tuinbouwtechnische collega’s. “Het buitenland wordt steeds belangrijker”, vertelt Lennert, die voordat hij bij Voshol binnenkwam actief was in de logistiek.

Inmiddels is ook hij helemaal thuis in de glastuinbouw, stuurde hij de isolatieafdeling binnen het bedrijf aan en zag hij de nodige projecten in binnen- en buitenland van dichtbij van de grond komen. “Ook dit jaar staan er weer een aantal hightech installaties op de rol voor nieuwbouwprojecten in Nederland en België. Dan moet je denken aan belichting, terugwinning van warmte, koeling en ventilatie met alle elektrotechniek die daarbij komt kijken.”

Energietransitie
Die energietransitie, dat is direct ook een speerpunt voor de toekomst. “Er komen steeds meer alternatieve energiebronnen bij”, stipt Wilco aan. “Daarbij is het ten alle tijden water dat door de buizen stroomt, maar ondertussen komt er ook alsmaar meer elektrotechniek kijken bij die innovatieve technieken”, vult Lennert aan. “De combinatie van centrale verwarming, elektro en isolatie, allemaal bij ons onder één dak, komt dus goed van pas en is van groot belang voor de continuering van het bedrijf.”

De drie mannen zien de toekomst dan ook vol vertrouwen tegemoet, samen met het op dit moment zo’n veertig man grote vaste personeelsbestand en een flinke flexibele schil waar nodig. “Daarmee kunnen we de internationale klant, die volledig ontzorgd wil worden in steeds vaker turnkey projecten, maar ook de Nederlandse teler, waarvan wij zeker in de winter veel belletjes krijgen voor de welbekende spoedklusjes en reparaties, goed blijven bedienen.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BPnieuws.nl.