Heel India is sinds 24 maart in lockdown en dat gaat er rigoureus aan toe daar, maar voor de bouw van een hightech glastuinbouwproject voor teler Simply Fresh is door de overheid een uitzondering gemaakt. De bouwploeg van zo’n 200 man kreeg een vrijstelling van de regering en vanuit Nederland sturen Jos Duijvesteijn en zijn team van Voshol Warmte- en Elektrotechniek sindsdien de stap-voor-stap oplevering een hightech watersysteem aan.

“Gelukkig is één ding heel goed op orde daar en dat zijn de internetsnelheden”, vertelt Jos die is aangewezen op aansturen vanachter een beeldscherm voor het prestigeproject. In fase 1 verrijst er ruim 8 hectare kas in de zuidelijke punt van India. De telers telen een breed pallet aan groenten, kruiden en medicinale gewassen en bouwen nu, na een miljoenen private equity investering, een nieuwe kas.

Alles voor goed water

En niet zomaar een kas, maar eentje met een speciaal daksysteem dat compleet open en weer dicht kan. “In India heb je hele heftige regenperiodes, dus het dak moet dan echt volledig dicht kunnen. Daarna kan het dak ook weer volledig open en dat is niet onbelangrijk, als je weet hoe warm het er kan zijn. Het is eigenlijk altijd wel minimaal 25 graden Celsius en momenteel zelfs tussen de 35 en 40 graden Celsius.”

Water is zo’n warm klimaat extra belangrijk en dus is er naast de kassen een hele grote vijver gegraven om regenwater van de tropische buien op te vangen voor in drogere periodes. Driekwart van het project project behelst een moderne bevochtings- en irrigatiesysteem, legt Jos uit.

“In totaal worden er 25 waterunits voor allemaal losse afdelingen geïnstalleerd en in gebruik genomen. De waterbehoefte is er hoog en vooral ook aan waterkwaliteit wordt veel waarde gehecht. Bijzonder is daarom ook dat er een aantal van de modernste MD-UV-ontsmetters van Priva worden geïnstalleerd en er zelfs osmoseapparatuur zal worden gebruikt voor de waterzuivering.

Oplevering in fases

Inmiddels is de opkweekkas, zo’n 0,9 hectare groot, begin mei in gebruik gesteld. “Daarmee staat de druk er nu goed op, want nu de opkweek is opgestart van slagewassen moet de eerste productiekas over een maand ook teeltklaar zijn”, realiseert Jos zich.

“Wij hebben, los van corona, al best wel wat tegenslagen gehad. Zo waren we nog maar net begonnen of oktober werd zo nat dat het project zes weken stillag door wateroverlast. Dat was in oktober, normaal een droge maand, nog nooit gebeurd.”

Nu in coronatijden kan de oplevering in fases wel doorgaan, zij het minder snel dan normaal. “Als je op locatie bent ga je sneller, maar iedereen is allang blij dat alles doorgaat. Een groot voordeel is dat wij al voor de eerste bouwactiviteit ruim de tijd hebben genomen alles goed door te nemen met de lokale ploegen en ook alles goed op tekening te zetten en te engineeren.

Daardoor is het nu makkelijker om van op afstand het installatieproces en het inwerking stellen aan te sturen, al overzie je op locatie natuurlijk makkelijker of er ergens nog een klep of kraan niet goed staat dan vanaf een scherm. Wel helpt het dat de Indiërs erg leergierig zijn en zij door het uitvoerige contact alles ook steeds makkelijker oppikken.”

Hoewel Voshol ook thuis is in warmtetechniek en de installatie van belichtingsinstallatie, is dat bij dit project niet aan de orde. “De lichtintensiteit van de zon is er meer dan hoog genoeg, dus belichten is niet aan de orde. Eerder is er nog behoefte aan een stukje koeling en schermen, dus ook verwarming is niet nodig. Het is een heel groeikrachtig klimaat mits de vochthuishouding maar goed is.”

Spin-off-effect

Voorlopig rekent Jos erop dat het bij aansturen op afstand blijft. “Tegen eind juli zullen we eens gaan polsen of een bezoek op locatie mogelijk is, maar wel met gezond verstand.”

Als fase 1 volgens planning dit najaar af is, ligt het in lijn der verwachting dat fase 2 niet lang daarna volgt. “Zachtjes is ook die fase al ingekleurd. Op het hele areaal is minimaal nog een verdubbeling mogelijk.”

En als het aan Jos en Voshol ligt, volgen er in de toekomst daarna ook andere vergelijkbare projecten. “Dit wordt sowieso een mooie eyecatcher en misschien daarmee krijg je als alles goed draait straks wel een spin-off-effect. Wij doen met dit project, ons eerste in India, in ieder geval veel ervaring op, leren de juiste paden te bewandelen en hebben daarmee straks alvast een paar stapjes voorsprong zodat we dan nog beter kunnen meedenken. Al is dat, zo blijkt nu in deze uitdagende omstandigheden, ook goed gelukt en loopt alles netjes op schema.”

Lees meer over het project Simply Fresh

Dit artikel verscheen eerder al op Groentennieuws.nl