Het grootste commerciële kassenbouwbedrijf van Australië en Nieuw-Zeeland, Apex Greenhouses, is overeengekomen een minderheidsbelang te verkopen aan GreenV B.V. , een groep van individuele bedrijven die naadloos samenwerken en elk de beste technologie, producten en diensten leveren binnen hun eigen expertise op het gebied van tuinbouwtechnologie. De Australische Chief Executive van Apex Greenhouses, Folco Faber, verklaart: “GreenV heeft het minderheidsbelang genomen in lijn met de visie om wereldwijd toonaangevende complete tuinbouwprojecten te leveren, samen met het delen van kennis en internationale ervaring. Het is een weloverwogen beslissing geweest om met GreenV in zee te gaan. Het stelt Apex Greenhouses in staat om GreenV’s toegang tot geavanceerde automatisering en emissiereducerende technologieën in de snel ontwikkelende Controlled Environment Agriculture (CEA) sector optimaal te benutten.”

“Projecten worden steeds groter en complexer,” aldus Folco Faber. “10 jaar geleden was onze doorsneeklant een familiebedrijf en hoewel deze groep nog steeds een belangrijk deel van ons klantenbestand vormen, zien we grotere zakelijke partijen de markt betreden met grote wereldwijde investeringen van private equity, superfondsen en beursgenoteerde bedrijven. Hightech tuinbouwprojecten zijn kapitaalintensief, dus de financiële injectie is nodig als we de planeet willen voeden.”

Apex Greenhouses bouwt grootschalige commerciële complexen voor de tuinbouwsector in Australië en Nieuw-Zeeland, waaronder universitaire R&D-projecten, botanische tuinen en verpakkingsloodsen. Het grootste project tot nu toe is een kassencomplex van 130.000 m2 in Victoria.

“De CEA-sector maakt wereldwijd een snelle groei door, met een verwachte groei tot 30 procent per jaar in de regio Azië-Pacific tegen 2026. Veel van die groei is gebaseerd op de aanpassing aan klimaatverandering, de behoefte aan meer zekerheid in de groeiomstandigheden en een toenemende voorkeur van klanten voor lokaal geteelde, hoogwaardige kasproducten,” legt Folco Faber uit. “Samen met partners van binnen en buiten de GreenV-groep streven we ernaar om het totale proces van ontwerp, uitvoering, levering en lokale service naadloos en toekomstbestendig te maken.”

“We kunnen lokaal veel voorbeelden zien waarom er een natuurlijke verschuiving plaatsvindt in de richting van groententeelten uit de kas. Denk aan extreme weerspatronen, schaarse arbeidskrachten, hogere inputkosten voor water, energie en meststoffen. Deze factoren zorgen er allemaal voor dat klanten op zoek gaan naar efficiëntere oplossingen,” vervolgt Folco Faber. “Het is algemeen bekend binnen de sector dat in de kas geteelde producten een vijfde van het water ten opzichte van in het veld geteelde producten gebruiken en slechts een tiende van het relatieve landoppervlak per kilogram product. In de afgelopen 12 maanden zijn er gevallen geweest van sla van AU $10 en met aardbeien die momenteel AU $7,50 per doosje kosten, zulke hoge prijzen zullen alleen maar vaker voorkomen, tenzij er meer producten in gecontroleerde omgevingen kunnen worden geteeld.”

De sector heeft zich de afgelopen jaren geconsolideerd. “We stonden voor de keuze om te blijven concurreren met veel grotere, beter toegeruste groepen van bedrijven en grote investeringen te doen in onze eigen R&D-activiteiten, of om samen te werken met een van deze veel grotere groepen en te profiteren van de kennis en expertise die zij al hadden. Samenwerken met GreenV geeft ons een plaats aan de tafel en omdat het een minderheidsinvestering is, kunnen James Harris, General Manager van de Nieuw-Zeelandse activiteiten, en ik de volledige controle houden over de dagelijkse leiding van het bedrijf. Onze extreem hardwerkende medewerkers maken nu deel uit van iets veel groters en dit zal deuren openen voor verdere persoonlijke groei en de ontwikkeling van alle medewerkers”, onthult Folco Faber.

“Dit zal ons ook in staat stellen om ons aanbod aan klanten aanzienlijk te verbeteren. We zullen ons vooral richten op het efficiënter maken van het energieverbruik van klanten, waaronder efficiëntere energieopwekking voor voedselproductie met een lagere CO2-voetafdruk, en op automatisering als een manier om de arbeidsefficiëntie te verbeteren.”

Apex Greenhouses, voorheen Faber Glasshouses, werd eind jaren ‘70 in Nieuw-Zeeland opgericht door de Nederlandse immigrant Leo Faber. Leo stapte al snel over van het bouwen van kassen naar het lokaal produceren van kassen met stalen frame, waarbij hij de door Nederland ontworpen ‘Venlo’-kasconstructies nabootste. Leo’s zoon, Folco Faber, en James Harris hebben respectievelijk de afgelopen 15 en 12 jaar de Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten geleid.

GreenV heeft internationale belangen in CEA-bedrijven die onder andere gespecialiseerd zijn in klimaatbeheersing, duurzame energie, verwarming en elektrotechniek, waaronder GreenSimplicity, Voshol, Prins Group, Stolze en HT Verboom in Nederland, JV Energy Solutions in Canada en Prins USA in de Verenigde Staten.

GreenV’s Chief Commercial Officer Anneke van de Geijn: “Ons aandeel in Apex Greenhouses is een aanvulling op onze ambities om de mid- en hightech kassenindustrie wereldwijd te laten groeien. We zien een significante groei in de sector over de hele wereld nu ons klimaat verandert, en Australië is daar niet immuun voor. We hebben een goed inzicht in de ontwikkelingen in de sector en dat kunnen we delen met de Australische en Nieuw-Zeelandse markten.”