“In het veld merken we dat er steeds meer vraag is naar zonnepanelen. En dan vooral de grotere installaties van 200 tot wel 1000+ panelen. Kwekers gaan steeds meer inzien dat ze niet kunnen achterblijven en gaan meer toekomstgericht denken.” Dat merkt het team van Voshol Warmte en Elektrotechniek. “Het wordt belangrijker om zo klimaat neutraal te produceren en alternatieve energiebronnen zijn daarbij onmisbaar, de (glas)tuinbouw moet verduurzamen”, ziet Jos Duijvesteijn.

Zo ook bij Valk Rozen in Pijnacker. Hier plaatste Voshol Warmte en Elektrotechniek 350 panelen op het dak van de bedrijfsruimte. Om het rendement van de panelen te vergroten, werden er optimizers geïnstalleerd. “Deze zorgen ervoor dat alle panelen afzonderlijk van elkaar werken. Wanneer één paneel in de schaduw komt te liggen, heeft dit geen invloed op de rest en kunnen de andere panelen wel hun maximale opbrengst behalen.”

Dakrichting en hellingshoek

Daarnaast heeft ook de dakrichting en hellingshoek een groot effect op de opbrengst van de panelen. “Een dak op het zuiden met een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden levert het meeste op. Maar ook een dak op het zuidwesten of zuidoosten met een hellingshoek tussen 20 en 40 graden levert veel op”, vertelt Jos. Bij Voshol kunnen telers terecht voor advies op het gebied van zonne-energie. “Wij berekenen dan welk rendement u kunt behalen en of het voor een teler ook aantrekkelijk is om te investeren in zonnepanelen voor zijn bedrijf.”

Lees het artikel ook op bpnieuws

Lees meer over het project hier