Hybride groeilicht in de tuinbouw

In de tuinbouw wordt steeds vaker hybride belichting gebruikt. Met hybride belichting wordt bedoeld dat LED en SON-T met elkaar gecombineerd worden. Deze belichting is tegenwoordig zeer gewenst voor de teelt van verschillende soorten gewassen.

De armaturen van hybride belichting worden in een dambordpatroon boven de gewassen geïnstalleerd. De betreffende SON-T-lampen zijn hogedruk assimilatielampen. Deze hebben een breed lichtspectrum, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor de belichting van verschillende soorten gewassen met verschillende behoeften. LED-lampen hebben daarbij het voordeel dat ze opvallend meer output leveren, maar met veel minder vermogen. Oftewel, er kan veel meer micromol worden behaald, met hetzelfde geïnstalleerde vermogen.

De voordelen van hybride belichting

Een aantal redenen om voor hybride installatie te kiezen is:

  • Het lichtniveau kan enorm verhoogd worden. Meestal zijn hier nauwelijks aanpassingen voor nodig aan de bekabeling.
  • Het is de oplossing wanneer meer licht wel zeer gewenst is, maar niet de extra warmte.
  • Het meest geschikte lichtspectrum kan naar wens gekozen worden. Dit betekent dat voor elke soort gewas maatwerk mogelijk is.
  • Led-gebruik is energiebesparend.
  • Led-gebruik verlengt de levensduur.
  • Het is mogelijk een installatie te maken die kan dimmen.
  • Als het om een 0-50-100%-installatie gaat, kan de led afzonderlijk in een dambord worden aangestuurd.

Voor welke gewassen is hybride belichting interessant?

Eigenlijk is het simpel: hybride groeilicht is interessant voor elke teelt die op dit moment belicht wordt. Denk bijvoorbeeld aan tomatenteelt, slateelt of het kweken van kruiden. Voor elk soort gewas kan een ander uniek recept op maat bedacht worden. Door dit ‘unieke recept op maat’ kan het aangeboden licht en de warmte optimaal benut worden. De gewassen groeien door deze afstemming in zonnige én dus in donkere perioden optimaal.

Als het lichtniveau verhoogd moet worden, blijkt vaak het beschikbare vermogen van de installatie in de kas een beperking te zijn. In deze situaties is het lichtniveau verhogen alleen mogelijk wanneer de SON-T-armaturen geheel of gedeeltelijk worden vervangen door LED-groeilicht.

Onze tuinbouwprojecten met hybride belichting

Bent u nu benieuwd naar enkele voorbeelden uit de praktijk? Hieronder noemen we een paar projecten waar we hybride belichtingsinstallaties hebben geïnstalleerd.

Bij kwekerij Hortipower (in België) wordt op 1,5 hectare tomaten geteeld onder SON-T en LED-lampen. Een deel van de SON-T-lampen werd vervangen voor watergekoelde led-armaturen van Oreon. De huidige lampen draaien op hetzelfde elektrische vermogen als voorheen, dit houdt een energiebesparing in van 40% op lampniveau.

Bij Kruidenaer telen ze basilicum op water. Er is hier bewust gekozen voor de nieuwste technieken, zoals onder meer diffuus glas, hybride belichting en luchtbevochtiging. Deze nieuwe technieken zijn belangrijk om de beste kwaliteit basilicum te kunnen telen. De LED-lampen zorgen voor precies genoeg licht, zonder dat er extra warmte vrijkomt. Door deze techniek kunnen zij hun gewas goed belichten zelfs in donkere dagen, zonder warmteafgifte.

Meer informatie ontvangen over hybride installaties

Bij Voshol zullen we u professioneel advies geven die is afgestemd op uw wensen, en die van het gewas. Wij hebben jarenlang ervaring met de installatie van belichting en het oplossen van alle mogelijke bijbehorende problemen en werken hierbij samen met uitsluitend kwaliteitsleveranciers. Wij kunnen voor en mét u onderzoeken wat de beste belichtingsoplossing is en we zullen een voorstel doen. We kunnen ook uw huidige installatie doorrekenen om na te gaan of deze geschikt is voor de nieuwste belichtingsoplossingen, zoals hybride belichting.

Wilt u meer informatie over de voordelen voor uw project als u gebruik zou maken van hybride verlichting, of heeft u andere vragen over belichting? Bel voor meer informatie naar 0105114052 of neem contact met ons op.