Belichting in de glastuinbouw

Assimilatiebelichting is belangrijk om uw productie te verhogen en jaarrond telen mogelijk te maken. Na de bekende assimilatiebelichting met SON-T zijn er steeds meer projecten die gebruik maken van LED of een combinatie van deze twee. Investeringen in belichting heeft een grote financiële impact en het is dan ook van belang dat de installatie vele jaren betrouwbaar kan functioneren.

Voshol is specialist als het gaat om assimilatiebelichting. U kunt bij ons terecht voor advies, het maken van een lichtplan en een ontwerp op maat, leveren van de lampen, installeren van de belichtingsinstallatie en voor de keuringen en inspecties van uw belichtingsinstallatie.
Wij leveren de installaties op na een uitgebreide keuring. Daarbij maken we gebruik van thermo grafische apparatuur waarmee we “hotspot” opsporen. Voor onze Belgische klanten bieden wij de installaties volgens de AREI keur aan.

SON-T belichting

Wij geloven in technieken die ook na de garantieperiode boven verwachting presteren. Daarom kiezen wij als het gaat om de traditionele SON-T lamp voor Gavita armaturen. Er zijn een aantal aspecten die de levensduur van de installatie nadelig kunnen beïnvloeden. In het armatuur bevind zich gevoelige elektronica en de bedrijfstemperatuur heeft hierop een grote invloed. Hoe lager deze temperatuur is, hoe beter. Dit kan de levensduur van het armatuur aanzienlijk verlengen. Een uitgebreid extern onderzoek heeft aangetoond dat Gavita hierin veruit het beste naar voren komt. Gavita is overigens het meest gebruikte armatuur in USA en Canada. Hieruit blijkt ook dat zij voldoen aan alle strenge normen die in deze landen gelden.

Een aantal andere voordelen van de Gavita lamp zijn:

 • Door de lage bedrijfstemperatuur krijgt men 4 jaar garantie op de elektronica.
 • De unieke simpele ophanging hierdoor hangen de lampen altijd waterpas. Een paar graden afwijking kan al invloed hebben op uw gelijkmatighied van belichten.
 • Het eenvoudig ophangsysteem maakt het mogelijk om snel alle lampen te demonteren indien dit nodig is bij bijvoorbeeld het reinigen van de kas.
 • Er worden kosteloos boxen meegeleverd om de lampen tijdelijk op te kunnen slaan.
 • De ophanging kan onder of naast de spant worden uitgevoerd.
 • De hoeveelheid u-mol van een 1000W Gavita armatuur ligt hoger dan welk 1000W merk dan ook!

Voor meer informatie zie Gavita

LED groeilicht

De LED lamp is net als de SON-T zeer gevoelig voor de bedrijfstemperatuur. Ook hier geldt hoe lager, hoe beter. Wij maken daarom gebruik van de watergekoelde LED lamp van Oreon. Een bijna onzichtbare koelleiding zorgt ervoor dat de temperatuur van de LED lamp nooit hoger wordt dan ca. 35 graden. In tegenstelling tot andere LED oplossingen is dit echt uniek en het koelwater kan eenvoudig worden gebruikt om bijvoorbeeld het water in een bassin of silo te verwarmen. De meer investering wordt eenvoudig terug verdient door de levensduur en betrouwbaarheid van een LED installatie. De Oreon LED is te verkrijgen in verschillende kleurspectra en is verkrijgbaar in 230V of 400V.

Vooral bij teelten die de warmte van een SON-T niet kunnen waarderen is de LED van Oreon de beste oplossing. Een combinatie van LED en SON-T behoort ook tot de mogelijkheden en is door Voshol in de praktijk uitgevoerd.

Voor meer informatie zie Oreon

Prefab strengen

Voshol maakt de prefab strengen voor uw belichtingsinstallatie vooraf in eigen werkplaats. We zijn in het bezit van de juiste machine om de kabels op elke gewenste maat te kunnen maken. Elke kabel wordt doorgemeten alvorens deze onze werkplaats verlaat. De voordelen van een prefab kabel zijn:

 • Nette afwerking
 • Geen gebruik van kabeldozen en er is dus geen extra schaduwwerking
 • Minder kans op storingen
 • Snellere montage van de belichtingsinstallatie

Belichtingskabels

Op dit onderdeel kan veel fout gaan. Zoals bekend worden de meeste aanvoerkabels in de grond aangelegd en u als klant moet erop vertrouwen dat de juiste kabels zijn toegepast. In belichtingssystemen gaat het vaak over grote vermogens dit betekend dat de kosten voor elektriciteit aanzienlijk zijn en dit is gebaseerd op het afgenomen vermogen. Het vermogen kan flink oplopen omdat er te dunne kabels, met dus een hogere weerstand, gebruikt zijn in de belichtingsinstallatie. Het elektronische armatuur heeft in dit geval meer stroom nodig om nog steeds 1000W output te leveren. Het gevolg is dat de kabels die te dun zijn warm worden door de hogere stroom die gevraagd wordt met alle gevolgen van dien.

Dit betekent:

 • U als gebruiker merkt niet aan de lamp of de kabels te dun zijn berekend.
 • De energie nota zal hoger zijn. Dit kan zelfs duizenden euro op jaarbasis zijn.
 • De kabels in de grond warmen op. Soms zelfs zo erg dat er versmelting kan plaatsvinden met de nodige gevolgen.

Wij als Voshol berekenen onze kabels volgens een aantal vastomlijnde regels zo wordt het spanningsverlies berekend tot op de laatste armatuur. Tevens berekenen wij de kortsluitvastheid. Bij nieuwe installaties dienen aardlekschakelaars toegepast te worden. Dit alles om de veiligheid en betrouwbaarheid te waarborgen wat bij ons hoog in het vaandel staat.

Heeft u ook een belichtingsvraag vraag of wilt u advies? Bel voor meer informatie naar 010 5114052

Neem contact op