Groeilicht in de tuinbouw

Groeilicht, ook assimilatiebelichting genoemd, is essentieel voor de tuinbouw. Het houdt in dat kunstlicht het natuurlijke zonlicht aanvult. Hierdoor kan het gewas optimaal van het licht profiteren. Goede belichting van het gewas is noodzakelijk om de productie te verhogen en om het hele jaar door te kunnen telen. Naast de reeds bekende assimilatiebelichting met SON-T lampen komen er steeds meer kwekers die van LED of van een hybride belichtingsinstallatie gebruik maken. Bij die installaties worden LED en SON-T gecombineerd.

Advies, belichting en lichtplan

Voshol Warmte-Elektrotechniek is specialist op het gebied van assimilatiebelichting. Bij ons kunt u terecht voor:

  • Professioneel advies
  • Lichtplan op maat ontwerpen en maken
  • Levering van lampen
  • Installatie van belichtingsinstallatie
  • Keuring en inspectie van belichtingsinstallatie

Prefab strengen

Bij Voshol maken we zelf de prefab strengen voor uw belichtingsinstallatie. Deze strengen worden van tevoren in onze eigen werkplaats gemaakt. We zijn daarvoor in het bezit een speciale machine, waarmee we de kabels op elke gewenste maat kunnen maken. Alle kabels worden stuk voor stuk door ons doorgemeten, voordat ze onze werkplaats verlaten. De voordelen van een prefab kabel zijn:

  • Goede afwerking
  • Geen kabeldozen, dus geen extra schaduwwerkingen
  • Kleinere kans op storingen
  • Snellere montage van de belichtingsinstallaties

Keuring van de belichtingsinstallatie

De groeilichtinstallaties worden door ons altijd pas na een uitgebreide keuring opgeleverd. Bij deze keuring maken wij gebruik van thermografische apparatuur. Met deze apparatuur sporen we ‘hotspots’ op. Een hotspot is een mogelijk gevaarlijke situatie die wordt veroorzaakt door extra warmte op bepaalde plekken. Deze extra warmte kan bijvoorbeeld door verhoogde overgangsweerstand en/of door overbelasting ontstaan. Het is daarom belangrijk dat deze plekken tijdig worden ontdekt. Voor onze klanten in BelgiĆ« bieden we de installaties aan volgens de AREI-keur.

Wij raden u aan om iedere drie tot vijf jaar de assimilatiebelichting te laten keuren. Wij raden een keuring aan vanwege de veiligheid en ook omdat is gebleken dat verzekeringsmaatschappijen steeds vaker een keuringsrapport willen inzien voordat zij overgaan tot het uitkeren van een bedrag bij schade door brand.

Wilt u meer informatie over groeilicht?

Investeringen in groeilicht voor de tuinbouw hebben een grote financiƫle impact. Het is daarom ook van groot belang dat u erop kunt vertrouwen dat de installatie meerdere jaren goed blijft functioneren. Een goede aansluiting bij de wensen van de teler, vinden we dan ook belangrijk. Voshol kan u adviseren en een lichtplan voor u op maat maken.

Wilt u meer weten over de laatste ontwikkelingen en oplossingen op het gebied van glastuinbouw en belichting? Voor meer informatie kunt u bellen naar 010-5114052 of neem contact met ons op via de website. Bij Voshol adviseren wij u graag.